ΒΙΝΤΕΟ & ΕΙΣΗΓΗΣΗ: το κυνήγι της μη-καριέρας

 

Καριέρα ονομάζουμε μια πορεία ανέλιξης στα εργασιακά μέσω της συλλογής εμπειρίας και προσόντων. Ο όρος καριέρα είναι σήμερα ή πάει να γίνει ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από το γεγονός πως η καριέρα πλέον δεν είναι κάτι που μπορείς να επιλέξεις, διότι συνεχώς αυξάνεται η επιβολή της. Όταν κάτι επιβάλλεται σε καθολικό βαθμό, τότε δεν αποτελεί ξεχωριστή συνθήκη, αλλά νέα κανονικότητα.

Η ουσία είναι στο ότι όσοι κυνηγούν την καριέρα παραμένουν εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι τείνουν να κυνηγούν όλοι “καριέρα”. Το χτίσιμο βιογραφικού είναι πλέον προαπαιτούμενο για την εύρεση εργασίας και δεν είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή κάποιων, αλλά ως ένα βαθμό αποτελεί απόρροια των νέων συνθηκών.

Οι καριερίστες παραμένουν εργαζόμενοι διότι συνεχίζουν να πουλάνε την εργασία τους σανεμπόρευμα. Το γεγονός όμως ότι την πουλάνε σαν εμπόρευμα είναι που ορίζει τις προλετάριες. Προλετάριος είναι αυτός που πρέπει να δουλεύει για να ζήσει. Πρέπει να δουλεύει διότι από την εργασία του δε βγάζει κέρδος, δε μπορεί να συσσωρεύσει κεφάλαιο. Από την εργασία του ο προλετάριος βρίσκει τα απαραίτητα ώστε να φτάσει σ’ ένα κοινωνικά αποδεκτό στάνταρ ζωής.

Το πώς και το πόσο θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι είναι συνάρτηση των ρυθμών και των τρόπων αξιοποίησης του κεφαλαίου κάθε χρονική περίοδο. Τα κέρδη δε μπορούν να εξαρτώνται από εξαιρετικούς και ιδιαίτερους εργαζομένους αντιθέτως πρέπει να είναι προβλέψιμα και μετρήσιμα. Γι’ αυτό τα κεφάλαια πρέπει να μπορούν να αξιοποιούνται από τον μέσο εργαζόμενο. Το τι εννοείται μέσος εργαζόμενος είναι πολύ αναβαθμισμένο σε σχέση με το παρελθόν αλλά παραμένει μέσος για την εποχή του.

Η απόφαση για το κυνήγι καριέρας είναι αποτέλεσμα ενός μείγματος προσωπικής επιλογής και επιβολής από τις αντικειμενικές συνθήκες. Πάντα για τους εργαζόμενους, που υποχρεούνται να δουλεύουν για να ζήσουν, υπάρχει η απειλή του αποκλεισμού και μπροστά τους παρουσιάζεται ένας συγκεκριμένος τρόπος να τα καταφέρουν. Αυτό όμως δε συμβαίνει με όρους μόνο καταναγκασμού, καθώς η νομιμοποίηση της εξουσίας και των σχέσεων παραγωγής γίνεται και με υποκειμενικούς τρόπους, αφού η νομιμοποίηση είναι ιδεολογική και ψυχολογική. Ακόμα μεταξύ της επιβολής και της επιλογής υπάρχει μια συνεχής ανάδραση, και συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή οι ατομικές επιλογές συνολικά επηρεάζουν το ποιά θα είναι η επιβολή και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα υπάρχει.

…η συνέχεια στην μπροσούρα σε pdf: Το κυνήγι της μη-καριέρας.

 

Η εκδήλωση “το κυνήγι της (μη) καριέρας” έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ αυτόνομων σχημάτων

Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ και την πολιτική αφίσα

Ακολουθεί βίντεο που συνόδευσαι την εισήγηση της εκδήλωσης

 

Αφήστε μια απάντηση