ΠΑ 10.10 | ΠΟΡΕΙΑ ενάντια στις ρατσιστικές επιτροπές κατοίκων

ΑΠΗΜ - πορεία [RGB]

 

Κάθε μέρα βιώνουμε τη βίαιη αναδιάρθρωση ενός κράτους έκτακτης ανάγκης που προσπαθεί να επιβληθεί σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Ιδρύει φυλακές ασφαλείας νέου τύπου, στοιβάζει τους μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυξάνει το ωράριο (δουλειά και την Κυριακή) και πετάει στο δρόμο ό,τι εργατικό δυναμικό περισσεύει, εντατικοποιεί και αποκλείει από κάθε είδους παροχές (σίτιση, στέγαση, επιδόματα) φοιτητές και ανέργους. Το ίδιο κράτος, στην προσπάθειά του να κρατήσει τα προσχήματα και να εκτονώσει τις εντάσεις, προβάλλει κατά καιρούς το φιλανθρωπικό του προσωπείο εφαρμόζοντας μια αφομοιωτική πολιτική. Σε στενή συνεργασία, λοιπόν, με ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς δημιουργεί δομές πρόνοιας (ανθρωπιστικά ιδρύματα προστασίας μεταναστών, συσσίτια κλπ) υπό κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Υπέρμαχος αυτής της πολιτικής αποτελεί και ο επιχειρηματίας Μπουτάρης, γνωστός για την εμπορική εκμετάλλευση της ιστορίας και της πολυπολιτισμικότητας της πόλης, ο οποίος πρόσφατα ανέθεσε στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ τη δημιουργία ενός ξενώνα προσφύγων. Εκεί σχεδιάζεται να στεγαστούν σε πρώτη φάση 7 μονογονεϊκές οικογένειες μεταναστών αιτούσες πολιτικού ασύλου.

Για την δημιουργία του ξενώνα θα χρησιμοποιηθεί η έως τώρα αποθήκη ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του δήμου στην περιοχή της Τούμπας. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό ώστε να αναδυθούν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά μιας μερίδας κατοίκων της γειτονιάς, η οποία δημιούργησε την Επιτροπή Κατοίκων Τούμπας ενάντια στην υλοποίηση του έργου. Νοικοκυραίοι που δεν καταδέχονται τα παιδιά τους να παίξουν στην ίδια παιδική χαρά με τα παιδιά των μεταναστών. Καθωσπρέπει που οι «ταλαιπωρημένες» φάτσες των μεταναστών δεν ταιριάζουν με τα καλοσιδερωμένα τους πουκάμισα. Ιδιοκτήτες και καταστηματάρχες που φοβούνται μπροστά στην υποτίμηση της αξίας των ακινήτων τους και τη ζημία στα κέρδη τους αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, φασίστες.

Εμείς τέτοιες αντιλήψεις τις θεωρούμε εχθρικές και ως τέτοιες τις πολεμάμε. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους φασιστική απειλή (συγκαλυμμένη και μη). Αντιλαμβανόμαστε τους μετανάστες, όπως και τους εαυτούς μας, ως κομμάτι των εκμεταλλευόμενων, με συμφέροντα μακριά από την ιδιοκτησία και την αξιοποίηση του κεφαλαίου. Αρνούμαστε τις λογικές που θέλουν τους μετανάστες έρμαιο στα χέρια κράτους, φασιστικών μορφωμάτων ή αγανακτισμένων κατοίκων. Με μόνο μας όπλο την αλληλεγγύη και τις συντροφικές μας σχέσεις δημιουργούμε κοινότητες αγώνα που μάχονται ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο έμπρακτα και οργανωμένα.

γ ι α   ν α   μ η   ζ ή σ ο υ μ ε   ά λ λ ε ς   σ τ ι γ μ έ ς   φ α σ ι σ μ ο ύ

 

jpg download: οι παιδικές χαρές δεν είναι για τα μούτρα σας

2 Replies to “ΠΑ 10.10 | ΠΟΡΕΙΑ ενάντια στις ρατσιστικές επιτροπές κατοίκων”

  1. Companer@s gracias por la traducción.

Αφήστε μια απάντηση