ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Τα τελευταία γεγονότα με το Στέκι στο Βιολογικό και την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ

Παραμονή πρωτοχρονιάς, 31/12/2021, το κράτος, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και την κοσμητεία της ΣΘΕ, αποφασίζει να εκκενώσει το Στέκι στο Βιολογικό. Έτσι ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών αποκλείουν κάθε πιθανή είσοδο στο χώρο του κάμπους, την ωρα που ασφαλίτες μπαίνουν στο στέκι και μαζί με την εργολαβική εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το έργο από το ΑΠΘ, το καταστρέφουν ολοκληρωτικά. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα, που τα αρνητικά ρεκόρ στον τομέα της πανδημίας διαδέχονται το ένα τ ’άλλο, μας κάνει ξεκάθαρο ότι η καταστολή των αγώνων και η προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε φωνές αντίστασης θα είναι πάντα ψηλά στην ιεραρχία της ατζέντας της κρατικής πολιτικής. 12 μέρες μετά οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλουν ξανά με σκοπό την εκκένωση της καινούριας κατάληψης στο πάρκινγκ της Χημείου που έγινε ως απάντηση για την εκκένωση “στέκι στο Βιολογικό”. Απολογισμός: 15 συλλήψεις και ένας εκ νέου σπασμένος χώρος από τα ΜΑΤ. 

Ταυτόχρονα εντός της ΑΣΟΕΕ, η ΟΠΚΕ συλλαμβάνει 6 φοιτητές με την δικαιολογία ότι γκρεμίζουν τοίχους για την ανέγερση “αντιεξουσιαστικού στεκιού”. Η αλήθεια απέχει πολύ από αυτά που μας λέει η ΕΛΑΣ και τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ μες στις γιορτές αποφάσισε να χτίσει έναν τοίχο σε έναν διάδρομο που άραζε αρκετός κόσμος, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως το πανεπιστήμιο για αυτούς αποτελεί έναν αποστειρωμένο χώρο για την εργατική μας επιμόρφωση που δεν χωράει τις πραγματικές μας ανάγκες. Όλα αυτά στον απόηχο της συγκάλυψης παιδεραστή-τοκογλύφου καθηγητή ο οποίος συνέχισε το “καθηγητικο του έργο” παρά τις όποιες καταγγελίες σε βάρος του.

Τι είναι όμως το στέκι στο βιολογικό και τι σημαίνουν για εμάς οι καταλήψεις;

Το στέκι στο βιολογικό αποτελεί την μακροβιότερη κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Στα 34 χρόνια ύπαρξης του, πλήθος αγωνιστριών έχουν στεγάσει σε αυτό τις επιθυμίες του, την πολιτική τους δράση μέσω της αυτο-οργάνωσης. Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της κατάληψης του στεκιού είναι οι αντι-εμπορευματικοί όροι έκφρασης και το DIY. Εκτός των άλλων, το στέκι στο Βιολογικό είναι ένας χώρος όπου έχουμε περάσει όμορφες στιγμές, από τις αμέτρητες μουσικές (και όχι μόνο) εκδηλώσεις που έχει στεγάσει, μέχρι και το καθημερινό μας πέρασμα και τις ξέγνοιαστες κουβέντες μας μέσα σε αυτόν.

Οι καταλήψεις, εν γένει, ανέκαθεν αποτελούν έναν βραχνά στο στήθος για την απέναντι πλευρά, μια τροχοπέδη απέναντι στη καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην εξαθλίωση και την μιζέρια που επιβάλλουν στην ζωή μας, κράτος και κεφάλαιο. Είναι οι ζωντανοί χώροι όπου βρισκόμαστε, συζητάμε, συλλογικοποιούμαστε. Αποτελούν ένα σημαντικό μέσο πάλης στα χέρια καταπιεσμένων ατόμων, φοιτητριών, εργαζόμενων, στα χέρια όσων ονειρεύονται έναν κόσμο διαφορετικό, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την ελευθερία. Στα δικά μας μάτια, οι καταλήψεις δεν αποτελούν νησίδες ελευθερίας μέσα στον κρατικό και καπιταλιστικό αλλά ένα εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων.

Και ακριβώς όλα αυτά είναι που τους ενοχλούν. Δεν μας κάνει καμιά εντύπωση το ότι βλέπουμε την πολιτική του κράτους σε ότι αφορά κατειλημμένους χώρους να επεκτείνεται πλέον και εντός του πανεπιστημίου και να υιοθετείται από πρυτάνεις και κοσμήτορες. Δεν εκπλησσόμαστε που το πανεπιστήμιο του ΑΠΘ θέλησε να αντικαταστήσει την ζωντάνια και την κινητικότητα που χαρακτηρίζει το στέκι του βιολογικού και να  φέρει σε αυτό την αποστείρωση και την εντατικοποίηση που διέπει άλλωστε και τους περισσότερους χώρους εντός του campus. H εκπαιδευτική αναδιάρθρωση μετά από τόσα και τόσα νομοσχέδια, που είχαν ως κερασάκι τον νόμο 4777, φαίνεται πως πλέον περνάει μέσα από τις εκκενώσεις των καταλήψεων εντός του πανεπιστημίου και την μετατροπή των περισσότερων χώρων του ΑΠΘ, είτε αυτοί είναι υπό κατάληψη, είτε αποτελούν δημόσιους χώρους ( όπως για παράδειγμα το τρίγωνο του πολυτεχνείου) σε χώρους εργασίας και διαβάσματος. Χώρους δηλαδή «απολύτως παραγωγικούς» στην δικιά τους λογική και κοσμοθεωρία, όπου το αυριανό εργατικό δυναμικό όχι απλά δεν προβληματίζεται, δεν συζητά, δεν συλλογικοποιείται αλλά προετοιμάζεται εντατικά για την «αρένα» της αγοράς εργασίας στην οποία αναπόφευκτα θα οδηγηθεί. 

Κανένας μπάτσος στο κάμπους

Σε αυτούς τους χώρους λοιπόν , της ελευθερίας και του αγώνα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε φαινόμενα  καταστολής. Το κράτος επέλεξε, καθόλου τυχαία, να εκκενώσει το βιολογικό σε μια περίοδο όπου ο κόσμος του κινήματος είχε μειωμένα αντανακλαστικά και οι πανεπιστημιακοί χώροι, με τις σχολές κλειστές λόγω εορτών, ήταν έρημοι. Μετά την ψήφιση του νόμου 4777, πριν λίγους μήνες, βλέπουμε το κράτος να προσπαθεί να δημιουργήσει και να παρουσιάσει μια κανονικότητα της ύπαρξης της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, μια κατάσταση στην οποία οι μπάτσοι θα μπαινοβγαίνουν στο campus σαν να μην τρέχει τίποτα.

Υπερασπιζόμαστε τα στέκια και τις καταλήψεις, εναντιωνόμαστε στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Εμείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση και την νέα πραγματικότητα που προσπαθεί να μας επιβληθεί δεν μπορούμε παρά να σταθούμε απέναντι και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο στέκι στο βιολογικό. Θεωρούμε πως κάθε κατειλημμένο στέκι εντός του campus του ΑΠΘ είναι ακριβώς οι τόποι ΄που στεγάζουν τις ανάγκες  και τις επιθυμίες μας, οι χώροι μέσα από τους οποίους προσπαθούμε να αντισταθούμε στην υποτίμηση των ζωών μας που μας επιβάλλεται συνεχώς, αλλά και μικρές ανάσες ελευθερίας και ξεγνοιασιάς απέναντι στο άγχος, το στρες, την κούραση που αντιμετωπίζει καθημερινά καθεμιά από εμάς. Μέσα σε μια εποχή όπου δεχόμαστε πόλεμο σε όλους τους τομείς μέσω αντιδραστικών εκπαιδευτικών, εργασιακών και άλλων νομοσχεδίων ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εκκένωση ή απόπειρα εκκένωσης των χώρων μας. Κράτος, μπάτσοι και πρυτάνεις σας κάνουμε για άλλη μια φορά σαφές ότι τα στέκια θα παραμείνουν ως έχουν, οι χώροι και οι τόποι δηλαδή όπου μέσα από αδιαμεσολάβητες και οριζόντιες διαδικασίες θα αντιστεκόμαστε σε κάθε πτυχή αυτής της υποτίμησης, οι χώροι όπου οι έννοιες τη αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, του συλλογικού τρόπου σκέψης θα συνεχίσουν να ανθίζουν.

Δείχνουμε αλληλεγγύη στο στέκι στο Βιολογικό και στις καταλήψεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ»  ΣΑΒΒΑΤΟ 15/01, 13:00 , ΚΑΜΑΡΑ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ★ ΗΛ-ΜΗΧ

Αφήστε μια απάντηση