Ανακοίνωση συντονιστικής επιτροπής ΣΦ Ηλ-Μηχ

Την περασμένη βδομάδα προχωρήσαμε σε κατάληψη των σχολών μας , στα πλαίσια της οποίας σταματήσαμε ως έναν βαθμό την εκπαιδευτική αλλά και την ερευνητική λειτουργία τους. Αυτή την βδομάδα συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με σκοπό την ολική ανατροπή του νόμου Κεραμέως  -Χρυσοχοϊδη που έρχεται να εφαρμόσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον όπου θα παράγεται έρευνα για τις εταιρίες και τον στρατό χωρίς καμία αντίδραση. Ένα περιβάλλον όπου η γενικές συνελεύσεις μας και οι πολιτιστικές δράσεις θα βαφτίζονται διατάραξη κοινής ησυχίας και θα καταστέλλονται. Απειλούν με διαγραφές αυξάνοντας την εντατικοποίηση μας  και πειθαρχικά που προβλέπουν ποινές όπως οι φυλάκιση για όσους αγωνίζονται εντός του πανεπιστημίου.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μια ιδεολογική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας για καταστολή, αλλά αποτελεί γενική στρατηγική του κεφαλαίου εδώ και δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος νόμος εντάσσεται στις πολιτικές επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου που εδώ και χρόνια επιδιώκουν να εφαρμόσουν στο πανεπιστήμιο.  Τα πανεπιστήμια δεν θα αποτελούν χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης, αντιθέτως, ο ρόλος τους θα είναι η εξειδίκευση του πειθαρχημένου, φθηνού εργατικού δυναμικού το οποίο θα συγχρονίζεται με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Την παραπάνω εικόνα την βιώνουμε έντονα στα πλαίσια των σχολών μας . Όπου τα εργαστήρια μας χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και ΕΣΠΑ παράγοντας έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό και κάθε ανάγκη του κεφαλαίου. Εργαστήρια στα οποία οι προπτυχιακοί φοιτητές δεν έχουν κανένα λόγο καθώς δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα σπουδών, αλλά και όσοι από εμάς βρίσκονται εκεί (υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί) αντιμετωπίζουν άθλιες εργασιακές συνθήκες με ελαστικά ωράρια, αμέτρητες υπερωρίες για να προλάβουν τα ατελείωτα deadlines, καμία ασφάλιση και κατώτατους μισθούς η καμιά φορά και αμισθί. Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, ο νέος νόμος επιδιώκει να αποκλείσει, με καθαρά ταξικά κριτήρια, κόσμο από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στέλνοντάς τους στην ιδιωτική ή στην τεχνική εκπαίδευση. Αυτό το πετυχαίνει με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την μείωση των εισακτέων και τις διαγραφές φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει χρήματα για φροντιστήρια, για ενοίκιο ή αναγκάζεται να εργαστεί παράλληλα με τις σπουδές του, αποκλείεται από το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η κατάληψη αποτελεί απάντηση στις παραπάνω πολιτικές που ένα χρόνο τις κρατούν κλειστές με πρόσχημα την πανδημία. Ένα χρόνο βλέπουμε  το κράτος να δίνει λεφτά σε περιπολικά, ειδικούς φρουρούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ “αδυνάτισε” (όπως λένε) να ενισχύσει τα ΜΜΜ, να πάρει μέτρα στους χώρους εργασίας, να ενισχύσει τα νοσοκομεία και το πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης. Όλα αυτά βέβαια δεν μας εκπλήσσουν, έχει καταστεί σαφές ότι οι αποφάσεις του κεφαλαίου γίνονται με βάση το κέρδος.

Μέσα σε όλα αυτά τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων και των Μηχανολόγων επιλέγουν να τηρούν σιγή ιχθύος, να θεσπίζουν την εσωτερική βάση εισαγωγής, με τον πρόεδρο των Ηλεκτρολόγων και καθηγητές από Μηχανολόγους να υπογράφουν κείμενο στήριξης στον Παπαϊωάννου. Δηλώνουμε ότι αυτή η στάση είναι απαράδεκτη και μας αφήνει έκθετους-ες στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Γι αυτό το λόγο προχωράμε σε εκ νέου κατάληψη της σχολής αυτή την εβδομάδα και ολικό μπλακ άουτ στην έρευνα. Αύριο από τις 10:00 μέχρι τις 12:00, προκειμένου να μην προκληθεί καμία υλική ζημιά στα εργαστήρια του κτηρίου Δ, καλούμε όποιον-α εργαζόμενο-η δουλεύει εκεί, να τερματίσει οποιαδήποτε διαδικασία ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς θα ακολουθήσει ολικό μπλακ άουτ. Ύστερα από αυτό καλούμε τον οποιονδήποτε να σεβαστεί την απόφαση της γενικής συνέλευσης για κατάληψη της πολυτεχνικής και να στηρίξει τις δράσεις της.

Προσθετικά σε όλα τα παραπάνω αιτήματα μας , διεκδικούμε ειδικά από τα τμήματα:

-Καταδίκη του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και μη εφαρμογή του.

-Δια ζώσης συνάντηση,τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, με τους προέδρους των τμημάτων.

Αφήστε μια απάντηση